Pondělí, 3 října, 2022
aktualne

Sídlo plné kontrastů, a přece harmonické: Modernistický dům doplnily dřevěné stavby

Finský projekt ateliéru OOPEAA je důkazem, že ik cenné památce lze doplnit moderní budovy, a tak vytvořit plnohodnotný obytný celek. Architekti hledali (a lze říci, že i našli) způsob, jak zachovat stávající architekturu a přizpůsobit ji potřebám moderního životního stylu, aniž by jedna či druhá strana trpěla.

Zrenovovaná vila Koivikko obklopená přírodou se nachází nedaleko Helsinek a v aktuální situaci se stala vynikajícím prostředím nejen pro relax, ale také pro práci z domu. Modernistická vila a dům správce od známého finského architekta Aarne Erviho z roku 1958 byly zrekonstruovány ak doplnění potřebných funkcí přibyly další tři dřevěné budovy.

Součástí rekonstrukce byla také aktualizace technických systémů a instalace nového systému geotermálního vytápění. Vestavěnou garáž nahradila samostatně stojící garáž, na místě staré sauny byla postavena nová a na starém kamenném sklepě byl vybudován spisovatelský ateliér.

Nové budovy mají výraznou architekturu a dostávají se do dialogu s architekturou původních staveb. Používají přírodní materiály, zahalené jsou do tmavého vnějšího pláště se šikmými střechami. Díky tomuto řešení ostře kontrastují s rovnými horizontálními liniemi, bílými plochami, plochými střechami a stavebními technikami původních domů. Umístění a design novostaveb je důkazem spojení architektury se krajinou a celé sídlo dostává do rovnováhy, která dříve chyběla. Autoři projektu však zároveň plně respektovali původní Erviho záměr ponechat otevřený výhled na jezero a zároveň zaměřit pozornost na vilu v polovině kopce.

Budovy ze dřeva, tradiční šindele a přírodní nátěr
Nové budovy jsou vyrobeny ze dřeva. Přístřešek pro auta i spisovatelský ateliér jsou obloženy tradičními šindelemi a navzdory tmavému přírodnímu nátěru téměř splývají s přírodou. Světlá barva smrku v interiérech zvýrazňuje odhalenou strukturu a dodává pocit tepla. Světlé dřevo elegantně doplňují detaily z oceli s černým matným povrchem nebo z mědi.

Prostor k rozjímání, výhled na jezero, sauna z kulatiny
Spisovatelský ateliér je umístěn na vrcholu kopce blízko okraje pozemku a odděluje jej od sousední krajiny. Velké terasy nabízejí velkorysý výhled na jezero i do parku a vytváří klidný prostor k rozjímání.

Společenská část ve skandi stylu s prosklením
Umístění a design novostaveb je důkazem spojení architektury se krajinou a celé sídlo dostává do rovnováhy, která dříve chyběla.

Vedle jezera stojí sauna z kulatiny, která má zelenou střechu. Pod strmým kopcem je v nábřežní zdi umístěno technické zázemí a venkovní kuchyň. Mezi betonovou zdí a dřevěnou srubovou stěnou sauny se nachází zahrada. Chodník k jezeru tvoří dřevěné molo. Krytý chodbový prostor jej spojuje přímo s chodníkem vedoucím k vile. Je zde také prostor pro uskladnění dřeva.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

spot_img

Related Articles